BLOGI

Agilitykoiran tuki-ja liikuntaelimistön hyvinvointi

hyvinvointi koiran fyysiikkatreeni koiran kehonhuolto
Koira jumppaa takajalat tasapainotyynytllä.

 

Nopeutta, voimaa, kestävyyttä ja ketteryyttä – agility on koiralle vaativa laji.

Agilityssä vauhti yhdistyy erilaisiin kiertoihin, käännöksiin ja jarrutuksiin. Edellä kuvattujen ominaisuuksien lisäksi koira tarvitsee siis myös hyvän koordinaatiokyvyn. Hyvässä kunnossa oleva koira jaksaa hallita kehoaan vaativissakin tilanteissa.  Peruskuntoharjoittelun lisäksi tulee huolehtia koiran riittävästä palautumisesta eli lepojaksoista harjoittelun välissä.

”Työperäiset” tuki-ja liikuntaelimistön ongelmat ovat kaikissa lajeissa mahdollisia. Agilitykoiralla ristiselkä kipeytyy helposti ja hartiat jännittyvät.  Tuki-ja liikuntaelimistön hyvinvoinnissa helpointa on panostaa ennaltaehkäisyyn.

 

On aina järkevämpää hoitaa terveyttä, kuin sairautta.

 

Vahvojen tukikudosten merkitys

Koiran liikkeet syntyvät kehon eri osien toiminnan summana: mitä sopusuhtaisempi keho on, sen paremmin se pystyy toimimaan. Heikot kohdat rasittuvat aina muita kohtia helpommin. Rotuominaisuudet, rakenne, ikä, liikkumistapa ja olosuhteet vaikuttavat siihen, mistä koira kuormittuu. Lisäksi on muistettava, että jokainen koira on yksilö.

Hyvä lihaskunto auttaa liikkeiden tuottamisessa, kehon hallinnassa ja tärähdysten vaimentamisessa. Liikettä tuottaviin lihaksiin kertyy voimaa liikunnan aikana. Tukikudokset eli ns. syvät lihakset, vahvistuvat hitaassa työskentelyssä.

Tukikudosten rooli on tärkeä, jotta keho pysyy rajunkin liikkeen aikana hyvin ”kasassa”. Jännittynyt, jumiutunut tai kipeä koira ei pysty kehittämään lihaksiaan terveen lailla ja vammautumisriski kasvaa. Monipuolisella  liikunnalla saavutetun hyvän kunnon lisäksi huolellinen alkuverryttely ja jäähdyttely sekä koiran tarkkaileminen ovat osa tuki-ja liikuntaelinongelmien ennaltaehkäisyä.

Ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa, sillä pienillä asioilla voi vaikuttaa perusterveen koiran tuki-ja liikuntaelimistön hyvinvointiin. Terveenkin koiran ohjelmaan pitäisi kuulua tarkistusluontoinen fysioterapiakäynti muutaman kerran vuodessa. Ongelmia epäiltäessä on hyvä turvautua ammattilaisen apuun mahdollisimman pian.

 

Mistä agilitykoira kuormittuu?

Agilityssä on vauhtia, kiertoja ja vääntöä enemmän kuin monissa muissa lajeissa. On tärkeää ymmärtää ja huomioida lajin riskitekijät.

Karkeasti ajateltuna hyppyihin ponnistamisessa kuormittuu takaosa ja alastulossa etuosa. Sivusuunnan liikkeet kuormittavat etuosaa. Hyvä lihaskunto tuottaa voimaa riittävästi, joustaa töyssyissä ja kestää myös paremmin ongelmatilanteissa. Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja kehittynyt koordinaatio suojaavat koiran kehoa väsymiseltä ja virheiltä, joiden seurauksena vammautumista voi tapahtua.

 

Kuormitustekijät

Rotukohtainen rakenne ja yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat siihen, kuinka kuormittavaa agility on koiralle. Koiran yksilöllisistä ominaisuuksista lihasvoimaa, kuntoa, nopeutta, kestävyyttä, tukikudoksia ja koordinaatiota voit treenata sopivilla harjoitteilla ja auttaa näin koiraa suoriutumaan lajin vaatimuksista paremmin. Säännöllisesti tehdyt harjoitteet pienentävät myös loukkaantumisriskiä. Yksi tärkeimmistä rutiineista on tunnollinen verryttely.

Olkanivelen ympäristön ja lavan seudun vammoja sattuu eniten A-esteellä, puomilla, hyppyesteillä ja kepeillä. Selän ongelmia syntyy puomilta luiskahdellessa. Hyppyesteillä vioittuvat herkästi polvi ja ranne. Varpaiden vaurioita syntyy A-esteellä.  Turvalliset esterakenteet ja pitävä ja lajiin suunniteltu pohja auttavat kehoa kestämään lajin rasitukset.

Lajin tavallisimmat vammat kohdistuvat pehmytkudoksiin. Huolellisella verryttelyllä pystytään ennaltaehkäisemään revähdyksiä, venähdyksiä ja ruhjeita. Jäähdyttely puolestaan poistaa kuona-aineita ja auttaa lihaksia palautumaan rasituksesta nopeammin. 

 

Mitä hyötyä tukikudosten ja syvien lihasten vahvistamisesta on?

Syviä lihaksia vahvistamalla  hankitaan tukea keholle.  Syvät lihakset eli ns. tukikudokset auttavat liikkuvan koiran asennon säilyttämisessä, niiden avulla esimerkiksi ryhti säilyy parempana ja koiran on vaivattomampaa liikkua taloudellisesti. Kun lantion syvät lihakset ovat vahvat, toimii koiran takaosassa oleva moottori hyvin.

 

 

 

 

Susanna Vartiainen
Eläinfysioterapeutti